ŚWIATOWY DZIEŃ BAWEŁNY – 7 października 2020
W zeszłym roku Światowa Organizacja Handlu (WTO) we współpracy z FAO, UNCTAD, ITC i ICAC ogłosiła 7 października Światowym Dniem Bawełny. W tym dniu społeczność bawełniarska, przez liczne lokalne, jak i wirtualne przedsięwzięcia ponownie zamierza skierować uwagę świata na najbardziej znane i najczęściej używane, przyjazne dla środowiska, organiczne włókno naturalne – BAWEŁNĘ.
Jak będziemy świętować Światowy Dzień Bawełny?
Z uwagi na pandemię w tym roku nie będą organizowane centralne uroczystości takie, jak w poprzednim roku, gdy po raz pierwszy społeczność bawełniarska świętowała ten ważny dzień. Sekretariat WTO będzie dzielił się materiałami publikowanymi w socjal mediach przez hasztag #WorldCottonDay. Na ekranach w budynku WTO będą w tym dniu wyświetlane materiały wideo nadesłane przez organizacje bawełniarskie i kraje członkowskie WTO dotyczące tegorocznych inicjatyw promocyjnych, oraz materiały archiwalne z ubiegłorocznych obchodów. Również Międzynarodowy Komitet Doradczy ds. Bawełny (ICAC) będzie prezentował informacje z obchodów tego święta na stronie internetowej. Stowarzyszenia bawełniarskie podkreślają wagę ukierunkowania prowadzonych działań promocyjnych na finalnych konsumentów wyrobów bawełnianych czyli na Nas wszystkich.
Światowy Dzień Bawełny to wspaniała okazja, aby przypomnieć wszystkim o zaletach bawełny: począwszy od jej wspaniałych właściwości, jako włókna naturalnego po korzyści, jakie osiągają ludzie dzięki jej produkcji, przetwarzaniu, handlowi nią i konsumpcji. Światowy Dzień Bawełny ma również rzucić światło na wyzwania stojące przed przemysłem bawełniarskim na całym świecie, a szczególnie w najmniej rozwiniętych krajach.
* * *
Bawełna: Dlaczego jest taka ważna?
- Jest towarem globalnym, produkowanym na całym świecie, a jej jedna tona zapewnia całoroczne zatrudnienie średnio 5 osobom. Tylko w samych Indiach ponad 9 mln rodzin pozyskuje całość lub część dochodów z bawełny.
- Bawełna zajmuje 2.1 procent światowych terenów uprawnych – w tym regionów z suchym klimatem – i zapewnia 27% zapotrzebowania światowego sektora tekstylnego. Dodatkowo z bawełny pozyskiwany jest olej jadalny oraz pasza dla zwierząt.
Bawełna to źródło utrzymania prawie 150 milionów ludzi w około 80 krajach świata. Drobni rolnicy w Afryce, Chinach czy Indiach, wykorzystujący najnowsze technologie plantatorzy na tysiącach hektarów w Australii, USA lub Brazylii, wraz z milionami pracowników przemysłu włókienniczego, dostawcami i firmami transportowymi, projektantami, domami mody, sieciami sprzedaży detalicznej, instytutami naukowo-badawczymi i wyższymi uczelniami wszyscy oni tworzą globalny łańcuch dostaw łączący ten sektor światowej gospodarki.
Jedną z najważniejszych cech bawełny jest jej roślinne pochodzenie. W konsekwencji, jest surowcem odnawialnym i co ważniejsze – w ciągu kilku miesięcy ulega całkowitej biodegradacji w wodzie czy gleby. Bawełna jest więc pierwszą i powszechnie dostępną alternatywą, która pozwala aktywnie zapobiegać zanieczyszczaniu naszego środowiska tworzywami sztucznymi. Jako włókno naturalne jest łatwa w konserwacji, wygodna w noszeniu, ładnie wygląda i jest idealnym surowcem dla odzieży i tekstyliów produkowanych, użytkowanych, a na koniec poddawanych recyklingowi czy utylizowanych w sposób zrównoważony. Co ważne, w przeciwieństwie do upraw żywnościowych, które dla zachowania swojej wartości rynkowej muszą być szybko sprzedane, zaletą bawełny jest możliwość magazynowania przez długi czas bez uszczerbku dla jej jakości.
W wielu regionach świata prowadzone są badania naukowe i projekty społeczne, zmierzające do poprawy jakości bawełny, wprowadzania przyjaznych dla środowiska metod jej uprawy i przetwarzania. Drony, roboty, czujniki pogodowe czy glebowe, połączone z programami komputerowymi optymalizującymi proces uprawy, to tylko niewielka część innowacji technicznych stosowanych w nowoczesnym rolnictwie bawełny. Innowacyjność to też nowe zastosowania bawełny; obok głównego jej odbiorcy, jakim jest przemysł włókienniczy, wykorzystywana jest w przemyśle celulozowo-papierniczym, do produkcji biokompozytów, z jej nasion produkuje się olej jadalny, biopaliwo czy dodatki do paszy dla zwierząt, a resztki roślinne stosuje się jako naturalny nawóz.